De schilderijen waren te zien in het Natuurmuseum Fryslân te Leeuwarden, waar van 4 september t/m 17 oktober jl. de expositie "Buitenbeentjes in de natuur" heeft plaatsgevonden. Michel Pol geeft op geheel eigen wijze een antwoord op de vraag wat volgens hem de buitenbeentjes in de natuur zijn.

uit 2010 tot 2010 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Predators' revenge

2010

Predators’ revenge laat een emotioneel beladen natuurtafereel zien waarbij de mens het onderspit delft. Roofvogels, kraaien en vossen zijn predatoren die in Friesland sterk worden vervolgd. Als gepassioneerd natuurpolitieman vindt Michel Pol het o.a. verschrikkelijk dat er in Friesland zoveel roofvogelvervolging plaatsvindt. Ieder jaar worden bijna honderd roofvogels vergiftigd, doodgeschoten, geklemd en hun nesten vernield. De vervolging van roofvogels is gebaseerd op een verkeerde voorstelling van zaken bij de daders en vermeende bedreigde belangen, zoals het weidevogel- en jachtbelang. Genoemde predatoren eten namelijk ook wel eens een kievitjong of een jong haasje. Deze dieren zijn echte buitenbeentjes die het in Friesland zwaar te verduren hebben en eigenlijk al eeuwenlang hier intensief worden vervolgd. Emotie speelt een heel belangrijke rol in hoe wij de natuur zien en het zijn vaak niet de feiten die onze visie op de natuur bepalen. Met deze expositie wil Michel Pol de rollen omdraaien en de mens een dramatische spiegel voorhouden. 

homo vulpes est

2010

 De mens is een vos! (was ie maar als een vos dan viel het nog allemaal mee...)

De vos en de fazant

2010

 Een queeste.

(kleine) kudde zeekoeien

2010

 Zeekoeien; koeien zwemmend in de zee.

Mosselflosser

2010

Bij de geringste opening wurmt de mosselflosser zijn lange tong tussen beide mosselhelften en voordat de mossel het in de gaten heeft, is de lekkernij al in de bek van de mosselflosser verdwenen. Zo worden hele mosselbanken in korte tijd leeggeroofd. Het beeld wordt geleverd met een 1 meter hoge standaard.

Flint en Pietje 2

2010

 Platvisser Flint Visser met zijn agapornis Pietje 2.

Scholveraal

2010

Een paling met de kop van een aalscholver, maar dan wel met kieuwen. Beeld staat op een standaard.

Wadsnotter

2010

Acryl op doek met skeletdeel vis

Zeesnotter

2010

  De zeesnotter is geen familie van de wadsnotter! De zeesnotter is namelijk koudbloedig en behoort daarom tot de reptielachtigen. De zeesnotter heeft trouwens een giftige (dodelijke!) stekel op zijn achterste. Beeld staat op een standaard van 1 meter hoog.

Zweepslang

2010

  Van de zweepstrandslang bevond zich destijds een kleine populatie op Griend en Rottumerplaat. De grootte van deze populaties lag tussen de 5 en 8 dieren. De dieren zijn tweeslachtig. Naast strandlopers moeten ook wadlopers oppassen!